A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Távértékesítés szabályai - OSS

2021-09-20

A távértékesítésről akkor beszélünk, ha magyar adóalany más tagállamba értékesít, nem adóalanyoknak (magánszemély, alanyi adómentes vállalkozás, adóalanynak nem minősülő szervezet), vagy olyan vállalkozásnak, amely nem közli a közösségi adószámát. Az adóalany 10.000 eurós értékhatárig dönthet arról, hogy távértékesítést milyen módon kívánja számlázni. Lehetősége van, hogy az értékhatárig magyar áfával számlázzon, de azt is megteheti, hogy első értékesítéstől kezdődően már regisztrál a NAV OSS rendszerébe.


Ez a regisztrációs lehetőség 2021. július 1-jétől lépett életbe. Aki a regisztrációt megtette, az értékesítése során a megfelelő tagállami adókulcsot tudja használni. A tágállami adókulcsok mértéke megtalálható az oss.nav.gov.hu oldalon. Fontos felhívni a figyelmet a számlázó program helyes kiválasztására, hisz programnak az összes tagállami áfa mértékét tudnia kell. (A régi szabályok szerint ilyen értékesítés esetén az adott tagállamban adószámot kellett kérni és ennek felhasználásával kellet az adott tagállami szabályok szerint számlázni.)
Az távértékesítésre vonatkozó számlát nem kell lejelenteni az adóhatóságnak, de az áfa-bevallásban fel kell tüntetni és a NAV OSS rendszerében negyedévente tagállamonkénti bontásban bevallást kell készíteni. Adófizetés és adóbevallás a NAV-hoz forintban, a negyedév utolsó napján érvényes EKB árfolyamon forintosítva történik. A távértékesítés teljesítése helye külföld, de ennek ellenére a beszerzés során felmerült áfa levonható. A NAV OSS rendszerébe való belépés komoly előkészítést igényel és azoknak tudjuk ajánlani, ahol olyan webshop működik, mely területi korlátok nélkül, főként magánszemélyek felé értékesít.
 

Hírek

Kamari hozzájárulás új bankszámlára
A kamarai hozzájárulást 2022. január 1-jét követően nem a vállalkozás székhelye szerinti területi kamarának, hanem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának kell megfizetni a Gránit Banknál vezetett 12100011-10639683 számú bankszámlára.

Háborús konfliktus hatása az éves beszámolóra
Fel kell hívni minden vállalkozás vezetőjének a figyelmét, hogy ugyan a konfliktus gazdasági hatásai ez idő szerint pontosan még nem mérhetők fel, de kedvezőtlen jelei már érzékelhetőek és a recessziós hatások akár hosszabb ideig is elhúzódhatnak, melynek akár hatásuk lehet a 2021. éves éves beszámolóra is. A bizonytalanság a beszámolók összeállítóit körültekintésre inti, hiszen az adott rendkívüli körülmények között sem lehet eltekinteni attól a követelménytől, hogy az éves beszámolónak az adott vállalkozás valós vagyoni-, pénzügyi- és jövedelmi helyzetéről kell tájékoztatnia a nyilvánosságot

Különdíjak bevezetése
Értesítjük tisztelt Ügyfeleinket, hogy könyvelőirodánk egyes szerződésben nem szereplő szolgáltatások esetében külön díjakat fog bevezetni. A különdíjakat honlapunkon tesszük közzé.

KATÁSOK Nyugdíja
Az 50 ezer forintot fizető főállású kisadózó esetében már eddig is bekövetkezett az a kedvezőtlen eset, hogy a kisadózó személy egy év alatt nem tett szert teljes év szolgálati időre.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között