A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Adatszolgáltatás számlákról - SÜRGŐS FELADAT

2018-06-04

Az adatszolgáltatás a számlák elkészítési módjához igazodva két úton valósulhat meg: (1) Aki programmal készíti a számláját, ott a számlázó programnak kell alkalmasnak lennie az adatszolgáltatás elektronikus módon történő, azonnali beadására. (2) Aki nyomdai úton előállított számlát használ, annak a 100 és 500 ezer Ft közötti áfa-tartalmú számlák esetében a kibocsátást követő 5 naptári napon belül, az 500 ezer Ft-ot elérő áfa-tartalmú számlák esetében legkésőbb a kibocsátást követő naptári napon kell számlánkénti adatot szolgáltatni a NAV részére. A szabály igen szigorú, mert naptári napot ír elő és nem munkanapot.


Bármely megoldást is tekintjük, a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatás és a NAV rendszerében történő regisztráció elvégzését könyvelőirodánk nem vállalja, azt helyben kell megoldani. A felkészülés érdekében a Hírlevélhez csatolunk a NAV által készített felkészítő anyagot, mely segít értelmezni a változásokat.

Az adatszolgáltatás bármilyen módon is történik a NAV számítástechnikai rendszerében (https://onlineszamla.nav.gov.hu), előzetesen regisztrációt kell végrehajtani, melyet a törvényes képviselő, vagy állandó meghatalmazottja ügyfélkapuján keresztül és adóazonosító jelének megadásával valósíthat meg. Őket nevezi a rendszer elsődleges felhasználóknak. Az elsődleges felhasználó hozhat létre másodlagos és technikai felhasználót. A másodlagos felhasználóhoz jogosultságok rendelhetők, így jogosult lehet számlaadat rögzítésre, lekérdezésre. A másodlagos felhasználónak nem kell rendelkeznie ügyfélkapus regisztrációval, a NAV rendszerébe történő belépéshez elegendő az elsődleges felhasználó által kiadott név és jelszó megadása.
 

Hírek

TESZOR és VTSZ számok felülvizsgálata a számlázás során
Az adótörvényekben változik a besorolási számok időállapota. Emiatt 2019. második félévétől már az aktualizált TESZOR és VTSZ számokat kell használni számlázás során. Javasoljuk az alkalmazott számlázó programok ilyen jellegű átvizsgálását. Amennyiben a számlák tartalmazzák a statisztikai besorolásokat, akkor a programok törzsadatainak javítása vagy a kézi kiállítás előtt az új besorolás alkalmazása szükséges.

ONYA - Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás
Az Adóhatóság elindította az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazást (ONYA), mely arra szolgál, hogy egyes adóhatósági nyomtatványok webes felületen legyenek kitölthetők, benyújthatók, illetve ezzel teljesítő legyen adatváltozási kötelezettségek is.

SZÜF - Személyre szabott Ügyintézési felület
Már minden magánszemélynek elérhető a Személyre szabott Ügyintézési Felület (SZÜF) nevezetű portál, mely az eddig használt magyarorszag.hu felületet fogja felváltani. Egyelőre mindkettő működik, de a jövő rendszere a SZÜF, mely a magánszemély részére az élet minden területére szóló ügyintézési felületet ad. Elméletileg a SZÜF felületén minden állami szervezetnek illetve ezeknél intézhető minden ügynek meg kell jelennie.

Meghatalmazás benyújtása NAV felé
2019. első napjától a könyvelőiroda dolgozójának adott meghatalmazás benyújtása elektronikus úton is megtehető. A meghatalmazó társaság vezetője ügyfélkapus jelszavával a magyaroszag.hu eBev felületére belépve - bármilyen dokumentum csatolása nélkül - meghatalmazást adhat irodánk dolgozójának a Larix Audit Kft. adószámának, nevének és a dolgozó adóazonosító számának, nevének, státuszának megadásával.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefon: 72/310-842, 333-281
  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között