A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Adatszolgáltatás számlákról - SÜRGŐS FELADAT

2018-06-04

Az adatszolgáltatás a számlák elkészítési módjához igazodva két úton valósulhat meg: (1) Aki programmal készíti a számláját, ott a számlázó programnak kell alkalmasnak lennie az adatszolgáltatás elektronikus módon történő, azonnali beadására. (2) Aki nyomdai úton előállított számlát használ, annak a 100 és 500 ezer Ft közötti áfa-tartalmú számlák esetében a kibocsátást követő 5 naptári napon belül, az 500 ezer Ft-ot elérő áfa-tartalmú számlák esetében legkésőbb a kibocsátást követő naptári napon kell számlánkénti adatot szolgáltatni a NAV részére. A szabály igen szigorú, mert naptári napot ír elő és nem munkanapot.


Bármely megoldást is tekintjük, a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatás és a NAV rendszerében történő regisztráció elvégzését könyvelőirodánk nem vállalja, azt helyben kell megoldani. A felkészülés érdekében a Hírlevélhez csatolunk a NAV által készített felkészítő anyagot, mely segít értelmezni a változásokat.

Az adatszolgáltatás bármilyen módon is történik a NAV számítástechnikai rendszerében (https://onlineszamla.nav.gov.hu), előzetesen regisztrációt kell végrehajtani, melyet a törvényes képviselő, vagy állandó meghatalmazottja ügyfélkapuján keresztül és adóazonosító jelének megadásával valósíthat meg. Őket nevezi a rendszer elsődleges felhasználóknak. Az elsődleges felhasználó hozhat létre másodlagos és technikai felhasználót. A másodlagos felhasználóhoz jogosultságok rendelhetők, így jogosult lehet számlaadat rögzítésre, lekérdezésre. A másodlagos felhasználónak nem kell rendelkeznie ügyfélkapus regisztrációval, a NAV rendszerébe történő belépéshez elegendő az elsődleges felhasználó által kiadott név és jelszó megadása.
 

Hírek

Fizetési kérelem, az utalások gyorsítása érdekében
Új fizetési konstrukció, az úgynevezett fizetési kérelem. Fizetési kérelem a kedvezményezett részéről a fizető félnek küldött pénzmozgással nem járó, szabványosított üzenet, mely biztosítja a fizető félnek az azonnali átutaláshoz szükséges minden adatot. A fizetési kérelem átvételével a fizető fél rendelkezik minden utaláshoz szükséges adattal, azokat ellenőrizve, jóváhagyhatja az utalást.

Azonnali fizetési rendszer - 5 másodperc alatt utalás
Küldött átutalás azonnal, azaz 5 másodperc alatt jóváírásra kerülhet. Az azonnali fizetési rendszer (AFR vagy angol rövidítéssel IG3) bevezetéséről a 35/2017 (XII.14.) MNB rendelet intézkedett, a gyakorlati ismeretek a www.giro.hu weboldalon találhatók.

Osztalék adózása
A jelenlegi adózási szabályok szerint az osztalékból személyi jövedelemadót és korlátozott módon szociális hozzájárulási adót (szochot) kell vonni. A személyi jövedelemadó 15%-os mértékével minden esetben számolni kell. A szocho jelenleg 19,5%-ot tesz ki, de az osztalékra jutó adót az adott évben legfeljebb a minimálbér 24-szeresének megfelelő adóalapig (2019-ben 3.576 ezer Ft-ig) kell megfizetni

Munkatörvénykönyvének új adatkezelési szabályai
2019. április 26-tól lépett életbe a Munka törvénykönyvének új adatkezelésre vonatkozó része.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefon: 72/310-842, 333-281
  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között