A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Számla javítása, helyesbítése

2017-09-15

Az áfa törvény és a NAV tájékoztatója alapján a számla helyesbítése esetén a következő szabályokat kell betartani:


- Hibás a számla, ha az áfa-törvény szerinti kötelező adatokat nem, vagy nem megfelelő módon tartalmazza, illetve ha az adóalap és az adó összege helytelenül került megállapításra.
- A számla módosításának formájára, technikájára nincs kötelező jogszabályi előírás.
- A számla módosításának fizikai formája ugyanúgy lehet kézi vagy gépi számla. A NAV álláspontja szerint kézi számla módosítása lehetséges gépi számlával és a fordítottja is elfogadott.
- A kézi számla javítása a számla adót és adóalapot érintő adatain kívül a rontott adat áthúzásával (eredeti olvashatósága mellett) és a helyes adat alá-, fölé-, mellé írásával, a javítást végző aláírásával, a javítás időpontjának feltüntetésével történhet. Az összes példányt vissza kell helyezni a tömbbe és egyszerre kell javítani.
- A gépi számla adatai kézi számlánál leírt módon kézzel, áthúzással nem javíthatók.
- Minden számla esetében igaz, hogy a módosítás történhet az eredeti számla érvénytelenítésével (sztornó számla) és új számla kibocsátásával, illetve helyesbítő számla (a törvény fogalmazása szerint, számlával egy tekintet alá eső okirat) kibocsátásával.
- A számlával egy tekintet alá eső okirat nevének alkalmazása nem kötelező, de adattartalma (sorszám, hivatkozás, módosítás természete, számszerű hatása) igen.
- Amennyiben az adóalap és az adó változik, akkor még komolyabban kell kezelni a módosítást. A helyesbített számla számlabefogadó részéről történő befogadását is igazolni kell, mivel az adólevonási jog több esetben ehhez a feltételhez is kötődik.
- Amennyiben a számlabefogadó észleli, hogy a számla hibás, akkor visszaküldheti a számlát vagy kérheti annak javítását. Az első esetben a helyesen kiállított számla lesz a bizonylat, míg a második esetben az eredeti és a módosító bizonylat(ok) együtt teljesíti(k) az ügylet valós tartalmát és ez alapján kerülhet áfa levonásra.
- Ha a számla módosítására áfa-bevallást követő időszakban kerül sor, akkor az eredeti bizonylat nem küldhető vissza, az eredeti és a módosítást igazoló bizonylat együttesen szolgálja az áfa levonás helyességét.

Hírek

Áfa kiutalás megbízható adózónak
Ha a vállalkozás megbízható adózónak minősül, akkor 30 napon belül utalják ki az áfát. Azt a feltételt, hogy a áfa-tartalmú számláit nem fizette ki, nem kell figyelembe vennie. (2017-ben még 45 napos kiutalási határidő volt érvényben.)

Turizmusfejlesztési hozzájárulás
Az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (együtt: kedvezményes szolgáltatások) áfa-kulcsa 5%-ra csökkent. Ennek ellentételezésére született a turizmusfejlesztési hozzájárulás, mely az előbb említett kedvezményes szolgáltatások árbevételének 4%-át teszi ki.

Számlázó programok felülvizsgálata
Győződjenek meg arról, hogy a jelenleg használt számlázó program eleget tud-e tenni az adótörvények idei módosítása miatt előírt 100 ezer Ft áfa-tartalmat elérő számlák elektronikus adatszolgáltatásának. (Minden olyan számlára vonatkozik ez az adatszolgáltatás, aminek a nettó összege eléri a 370 ezer Ft-ot és 27% áfa kerül felszámításra.) E mellett vizsgálják meg az on-line számlázásra való áttérést, mely biztonságosabb, naprakészebb megoldást jelent.

Szja-bevallás 2018-ban
A munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását. A munkáltatóknak, kifizetőknek 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az M30-as számú jövedelemigazolást és ezzel együtt az éves járulékigazolást. Magánszemély két módon tehet eleget adóbevallási kötelezettségének: • Bevallási tervezettel. • Önadózás keretében, a 17SZJA bevallási nyomtatvány kitöltésével.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefon: 72/310-842, 333-281
  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között