A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Számla javítása, helyesbítése

2017-09-15

Az áfa törvény és a NAV tájékoztatója alapján a számla helyesbítése esetén a következő szabályokat kell betartani:


- Hibás a számla, ha az áfa-törvény szerinti kötelező adatokat nem, vagy nem megfelelő módon tartalmazza, illetve ha az adóalap és az adó összege helytelenül került megállapításra.
- A számla módosításának formájára, technikájára nincs kötelező jogszabályi előírás.
- A számla módosításának fizikai formája ugyanúgy lehet kézi vagy gépi számla. A NAV álláspontja szerint kézi számla módosítása lehetséges gépi számlával és a fordítottja is elfogadott.
- A kézi számla javítása a számla adót és adóalapot érintő adatain kívül a rontott adat áthúzásával (eredeti olvashatósága mellett) és a helyes adat alá-, fölé-, mellé írásával, a javítást végző aláírásával, a javítás időpontjának feltüntetésével történhet. Az összes példányt vissza kell helyezni a tömbbe és egyszerre kell javítani.
- A gépi számla adatai kézi számlánál leírt módon kézzel, áthúzással nem javíthatók.
- Minden számla esetében igaz, hogy a módosítás történhet az eredeti számla érvénytelenítésével (sztornó számla) és új számla kibocsátásával, illetve helyesbítő számla (a törvény fogalmazása szerint, számlával egy tekintet alá eső okirat) kibocsátásával.
- A számlával egy tekintet alá eső okirat nevének alkalmazása nem kötelező, de adattartalma (sorszám, hivatkozás, módosítás természete, számszerű hatása) igen.
- Amennyiben az adóalap és az adó változik, akkor még komolyabban kell kezelni a módosítást. A helyesbített számla számlabefogadó részéről történő befogadását is igazolni kell, mivel az adólevonási jog több esetben ehhez a feltételhez is kötődik.
- Amennyiben a számlabefogadó észleli, hogy a számla hibás, akkor visszaküldheti a számlát vagy kérheti annak javítását. Az első esetben a helyesen kiállított számla lesz a bizonylat, míg a második esetben az eredeti és a módosító bizonylat(ok) együtt teljesíti(k) az ügylet valós tartalmát és ez alapján kerülhet áfa levonásra.
- Ha a számla módosítására áfa-bevallást követő időszakban kerül sor, akkor az eredeti bizonylat nem küldhető vissza, az eredeti és a módosítást igazoló bizonylat együttesen szolgálja az áfa levonás helyességét.

Hírek

Kifizetők által fizetett biztosítások adóterhe 2019-től
2019-től nem minősül egyes meghatározott juttatásnak a kifizető által magányszemély javára kötött biztosítás összege, hanem úgy kell tekinteni, mintha a biztosított jövedelmet szerezne.

Béren kívüli juttatások jelentős szűkülése 2019-től
A 2019-től a megszűnt juttatások esetén azok nyújtása munkaviszonyból, személyes közreműködésből származó jövedelemnek minősülnek és a juttatás összegét a bérhez, jövedelemhez hozzá kell adni és ezzel együtt kell személyi jövedelemadót, egyéni járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni.

Nyugdíjas személy fogalalkoztatása 2019-től
2019-től a saját jogú nyugdíjas (korhatárt elérő és a „40” éves nők) munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén nem kell vonni a magánszemély jövedelméből a 10%-os nyugdíj- és a 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot, csak a 15%-os személyi jövedelemadót. A munkáltatónak nem kell megfizetni erre a jövedelemre a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.

Osztalék adózása 2019
Jövő évtől a magánszemélynek a szociális hozzájárulási adót addig kell megfizetnie, amíg a tárgyévi jövedelme (éves számfejtett jövedelme és az osztalék együttesen) el nem éri a havi minimálbér, az egyéni és a társas vállalkozónál a garantált bérminimum összegének 24-szeresét, amit az adófizetés felső határának nevezünk. Tehát egy viszonylagos magas havi jövedelem esetén az osztalék típusú jövedelem csak egy részére vagy egyáltalán nem kell fizetni adót.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefon: 72/310-842, 333-281
  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között