A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Távolról nyújtott szolgáltatások áfa-bevallása

2015-04-02

2015. január 1-jétől a nem adóalany részére nyújtott elektronikus, távközlési, műsorszolgáltatási - együttesen távolról nyújtott - szolgáltatások esetén az igénybevevő lakóhelye, tartózkodási helye szerinti államban kellene megfizetni az áfát. Ha magyar vállalkozás távolról nyújt ilyen típusú szolgáltatást, akkor azt az adómértéket kell alkalmaznia, mely tagállamban az igénybevevő letelepedett. Ennek következménye, hogy ahová a magyar adóalany teljesít szolgáltatást, azon tagállamokba regisztráltatni kellene magát és adóbevallásra lenne kötelezett.


Az EU-n belül egységes bevallási rendszer került kialakításra, melynek a neve: mini egyablakos rendszer, azaz MOSS.
A MOSS lényege, hogy a szolgáltató a székhelye szerinti országban nyújtja be az igénybevevő tagállami áfa-bevallását és székhelye szerinti ország adóhatóságának fizeti be az adót, és ebben az esetben az igénybevevő szerinti tagállam adóhatóságához nem kell bejelentkeznie.

Hírek

Kifizetők által fizetett biztosítások adóterhe 2019-től
2019-től nem minősül egyes meghatározott juttatásnak a kifizető által magányszemély javára kötött biztosítás összege, hanem úgy kell tekinteni, mintha a biztosított jövedelmet szerezne.

Béren kívüli juttatások jelentős szűkülése 2019-től
A 2019-től a megszűnt juttatások esetén azok nyújtása munkaviszonyból, személyes közreműködésből származó jövedelemnek minősülnek és a juttatás összegét a bérhez, jövedelemhez hozzá kell adni és ezzel együtt kell személyi jövedelemadót, egyéni járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni.

Nyugdíjas személy fogalalkoztatása 2019-től
2019-től a saját jogú nyugdíjas (korhatárt elérő és a „40” éves nők) munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén nem kell vonni a magánszemély jövedelméből a 10%-os nyugdíj- és a 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot, csak a 15%-os személyi jövedelemadót. A munkáltatónak nem kell megfizetni erre a jövedelemre a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.

Osztalék adózása 2019
Jövő évtől a magánszemélynek a szociális hozzájárulási adót addig kell megfizetnie, amíg a tárgyévi jövedelme (éves számfejtett jövedelme és az osztalék együttesen) el nem éri a havi minimálbér, az egyéni és a társas vállalkozónál a garantált bérminimum összegének 24-szeresét, amit az adófizetés felső határának nevezünk. Tehát egy viszonylagos magas havi jövedelem esetén az osztalék típusú jövedelem csak egy részére vagy egyáltalán nem kell fizetni adót.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefon: 72/310-842, 333-281
  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között