A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Pénztárgépek ellenőrzése

2015-01-10

Az adóhatóság elkezdte az online pénztárgépek ellenőrzését. A következőkre hívjuk fel figyelmüket, mert minden hiba jelentős összegű bírsággal járhat.


- Kötelező napi zárást végezni és sose felejtsék el a napi nyitó összeg beütését.
A nyitó pénztár összege elektronikusan elküldésre kerül a NAV szerverére, tehát bármikor ellenőrizhető. Az adóhivatal nem fogadja el a nyitás összegét nulla forintban, nyitáskor váltópénznek kell lennie.
- A borravaló összegét azonnal el kell különíteni a kapott bevételtől és nem szabad az üzlet pénztárában tartani. Ellenőrzés során a többlet bevételt eltitkolt bevételnek minősítik. Ha a pénztár nyitó nincs beütve, akkor az is többlet bevételt jelent.
- A hatóság az elektronikus adatok alapján látja azt, hogy adott napon milyen rendszerességgel keletkeztek nyugták. Így elemezni tudja a napi, a heti, a havi forgalom eloszlását, a lökésszerű bevételek keletkezését.
- A pénztárgépeket az első üzembe helyezését követő egy éven belül, majd minden évben felül kell vizsgáltatni a NAV nyilvántartásában szereplő szervizzel. A szerviz elvégzése elektronikusan beküldésre kerül a NAV-nak, tehát ez is ellenőrizhető.
 

Hírek

Kifizetők által fizetett biztosítások adóterhe 2019-től
2019-től nem minősül egyes meghatározott juttatásnak a kifizető által magányszemély javára kötött biztosítás összege, hanem úgy kell tekinteni, mintha a biztosított jövedelmet szerezne.

Béren kívüli juttatások jelentős szűkülése 2019-től
A 2019-től a megszűnt juttatások esetén azok nyújtása munkaviszonyból, személyes közreműködésből származó jövedelemnek minősülnek és a juttatás összegét a bérhez, jövedelemhez hozzá kell adni és ezzel együtt kell személyi jövedelemadót, egyéni járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni.

Nyugdíjas személy fogalalkoztatása 2019-től
2019-től a saját jogú nyugdíjas (korhatárt elérő és a „40” éves nők) munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén nem kell vonni a magánszemély jövedelméből a 10%-os nyugdíj- és a 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot, csak a 15%-os személyi jövedelemadót. A munkáltatónak nem kell megfizetni erre a jövedelemre a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.

Osztalék adózása 2019
Jövő évtől a magánszemélynek a szociális hozzájárulási adót addig kell megfizetnie, amíg a tárgyévi jövedelme (éves számfejtett jövedelme és az osztalék együttesen) el nem éri a havi minimálbér, az egyéni és a társas vállalkozónál a garantált bérminimum összegének 24-szeresét, amit az adófizetés felső határának nevezünk. Tehát egy viszonylagos magas havi jövedelem esetén az osztalék típusú jövedelem csak egy részére vagy egyáltalán nem kell fizetni adót.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefon: 72/310-842, 333-281
  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között