A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Vasárnapi munkavégzés tilalma

2015-01-08

Minden kiskereskedelmi üzlet esetében az üzlet naponta 6 óra és 22 óra között tarthat nyitva, de vasárnap, valamint munkaszüneti napokon zárva kell tartania. Ettől eltérően – a kereskedelmi hatósághoz történő előzetes bejelentés esetén – advent vasárnaponként és az év egy vasárnapján 6 és 22 óra között nyitva tarthat. Ezen kívül december 24-én és 31-én 6 és 12 óra között, bejelentés nélkül tarthat nyitva.


A kizárólag pékárut és tejterméket árusító üzlet munkanapokon és szombaton 5 és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között értékesíthet. A virágboltok, az újságosok vasárnap és munkaszüneti napokon szintén 5 és 12 óra között tarthatnak nyitva.
 

Tilalmi időszakban is nyitva lehet az az üzlet, amelynek árusító tere nem haladja meg a 200 m2-t és a tilalmi időszakban kizárólag a tevékenységet végző egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság legalább 20%-kal rendelkező természetes személy tagja, vagy az előbbiek segítő családtagja (a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója) folytatja a kereskedelmi tevékenységet. (Még vitatott, hogy a családtag milyen formában folytathatja a kereskedelmi tevékenységet, már csak azért is, mert a segítő családtag fogalmát a tb-törvények nem ismerik.)
 

A törvény hatálya nem terjed ki a gyógyszertárakra, a közforgalmi közlekedés helyszíneire, a piaci, vásári kereskedelemre, az üzemanyag kutakra, a turisztikai, szálláshely szolgáltatásra, a vendéglátásra, a kulturális és fürdő szolgáltatásokra.
 

Hírek

Gyermeket nevelők adóvisszatérítése
Megjelent az 560/2021. (IX.30.) Kormányrendelet, a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről. A kedvezményt az veheti igénybe, aki családi kedvezményre jogosult. Fontos, hogy a szülők a gyermekkel egy lakcímen lakjanak. Kivétel azon elvált szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák, és ezért 50%-50%-ban kapják a családi pótlékot, és ezzel megegyező arányban kapják a családi adókedvezményt. Ebben az esetben ők is jogosultak adóvisszatérítésre. Ha a feltételnek mindkét szülő, élettársi kapcsolatban élő megfelel, akkor a visszatérítést mindketten igénybe vehetik.

Távértékesítés szabályai - OSS
A távértékesítésről akkor beszélünk, ha magyar adóalany más tagállamba értékesít, nem adóalanyoknak (magánszemély, alanyi adómentes vállalkozás, adóalanynak nem minősülő szervezet), vagy olyan vállalkozásnak, amely nem közli a közösségi adószámát. Az adóalany 10.000 eurós értékhatárig dönthet arról, hogy távértékesítést milyen módon kívánja számlázni. Lehetősége van, hogy az értékhatárig magyar áfával számlázzon, de azt is megteheti, hogy első értékesítéstől kezdődően már regisztrál a NAV OSS rendszerébe.

Távmunka átmeneti szabályai
A 2021. július 3-án életbe lépett 487/2021. Kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt a munkaadó és a munkavállaló közös megegyezéssel eltérhet a Munka törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó szabályaitól. Gyakorlatilag az átmeneti szabály legalizálni kívánja a „home office” munkavégzést, mely sok esetben azt jelenti, hogy munkavállaló a heti öt munkanapból csak egy-két napot tölt a munkahelyén. A távmunkavégzés eddigi szabályai csak az esetet fogadta el, ha a munkavégzés kizárólag a munkáltató telephelyétől elkülönült helyszínen történik.

NAV Online számla regisztráció
A NAV augusztus 26-án alapvetően megváltoztatta az Online Számla rendszer felületét. Az eddigi macerás regisztrációs kötelezettség megszűnik. Azon ügyvezető, aki eddig teljesítette a regisztrációs kötelezettségét, az a felületen csak „Bejelentkezés” gombbal tud továbblépni és az ügyfélkapuval tud bejelentkezni. Az újonnan alakult vállalkozások esetén sincs szükség regisztrációra, a vállalkozáshoz a NAV által rendelet ügyvezető, vagy meghatalmazott azonnal tud az Online Számla rendszerben technikai felhasználót létrehozni.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között