A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Vasárnapi munkavégzés tilalma

2015-01-08

Minden kiskereskedelmi üzlet esetében az üzlet naponta 6 óra és 22 óra között tarthat nyitva, de vasárnap, valamint munkaszüneti napokon zárva kell tartania. Ettől eltérően – a kereskedelmi hatósághoz történő előzetes bejelentés esetén – advent vasárnaponként és az év egy vasárnapján 6 és 22 óra között nyitva tarthat. Ezen kívül december 24-én és 31-én 6 és 12 óra között, bejelentés nélkül tarthat nyitva.


A kizárólag pékárut és tejterméket árusító üzlet munkanapokon és szombaton 5 és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között értékesíthet. A virágboltok, az újságosok vasárnap és munkaszüneti napokon szintén 5 és 12 óra között tarthatnak nyitva.
 

Tilalmi időszakban is nyitva lehet az az üzlet, amelynek árusító tere nem haladja meg a 200 m2-t és a tilalmi időszakban kizárólag a tevékenységet végző egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság legalább 20%-kal rendelkező természetes személy tagja, vagy az előbbiek segítő családtagja (a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója) folytatja a kereskedelmi tevékenységet. (Még vitatott, hogy a családtag milyen formában folytathatja a kereskedelmi tevékenységet, már csak azért is, mert a segítő családtag fogalmát a tb-törvények nem ismerik.)
 

A törvény hatálya nem terjed ki a gyógyszertárakra, a közforgalmi közlekedés helyszíneire, a piaci, vásári kereskedelemre, az üzemanyag kutakra, a turisztikai, szálláshely szolgáltatásra, a vendéglátásra, a kulturális és fürdő szolgáltatásokra.
 

Hírek

Bértámogatás meghosszabbítása
A vészhelyzet meghosszabbításával együtt a bértámogatás időszaka automatikusan meghosszabbodik február hónapra. A bértámogatások kifizetése meggyorsul és így a támogatás nem az érintett hónapot követően kerül kifizetésre, hanem az aktuális hónap legelején, amely támogatási előlegként kerül elszámolásra

Miimálbér és garantált bériminimum 2021.02.01-től
Hosszú egyeztetési folyamat után megjelent a 20/2021. Kormányrendelet a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum megállapításáról. Ki kell emelni, hogy a rendelet 2021. február 1-jétől lép életbe, az új bérösszegeket ekkortól kötelező alkalmazni. Minimálbér 167.400,- Ft, garantált bérminimum 219.000,- Ft. E módosítások hatására a minimálbért kereső személy havi nettó bére 4.256 Ft-tal emelkedik és a munkáltató havonta 992 Ft-tal több szochot, vagy 704 Ft-tal több kivát kell hogy fizessen. A garantált minimálbér esetén havi nettó bér 5.586 Ft-tal nő, a munkáltató havonta 1.302 Ft-tal több szochot, vagy 924 Ft-tal több kivát fizet.

Helyi iparűzési adó 1% 2021-re
Megjelent a helyi adó törvényt 2021-re vonatkozó módosítása, mely szerint a helyi iparűzési adó mértéke nem lehet több mint 1%. Az 1%-os adó igénybevétele nem automatizmus, az ilyen irányú igényt külön nyilatkozat benyújtásával lehet érvényesíteni. A rendelet rögzíti, hogy az önkormányzat által meghatározott adómérték és az 1%-os adómérték különbözetével kiszámolt adómegtakarítás átmeneti támogatásnak minősül.

KATÁs vállalkozás nyilatkozattételi kötelezettsége
Amennyiben a KATÁ-s vállalkozás szerződéses kapcsolatba lép bármely kifizetővel, akkor a szerződésben egyértelműen utalni kell a KATA alkalmazásáról. A 2021. január 1. előtt kötött, de még érvényes szerződések esetén 2021. január 15-ig tájékoztatni kell a megbízót a KATA alkalmazásáról. A későbbiekben a KATA adózásból való kilépést is közölni kell a partnerrel.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között