A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Vasárnapi munkavégzés tilalma

2015-01-08

Minden kiskereskedelmi üzlet esetében az üzlet naponta 6 óra és 22 óra között tarthat nyitva, de vasárnap, valamint munkaszüneti napokon zárva kell tartania. Ettől eltérően – a kereskedelmi hatósághoz történő előzetes bejelentés esetén – advent vasárnaponként és az év egy vasárnapján 6 és 22 óra között nyitva tarthat. Ezen kívül december 24-én és 31-én 6 és 12 óra között, bejelentés nélkül tarthat nyitva.


A kizárólag pékárut és tejterméket árusító üzlet munkanapokon és szombaton 5 és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között értékesíthet. A virágboltok, az újságosok vasárnap és munkaszüneti napokon szintén 5 és 12 óra között tarthatnak nyitva.
 

Tilalmi időszakban is nyitva lehet az az üzlet, amelynek árusító tere nem haladja meg a 200 m2-t és a tilalmi időszakban kizárólag a tevékenységet végző egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság legalább 20%-kal rendelkező természetes személy tagja, vagy az előbbiek segítő családtagja (a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója) folytatja a kereskedelmi tevékenységet. (Még vitatott, hogy a családtag milyen formában folytathatja a kereskedelmi tevékenységet, már csak azért is, mert a segítő családtag fogalmát a tb-törvények nem ismerik.)
 

A törvény hatálya nem terjed ki a gyógyszertárakra, a közforgalmi közlekedés helyszíneire, a piaci, vásári kereskedelemre, az üzemanyag kutakra, a turisztikai, szálláshely szolgáltatásra, a vendéglátásra, a kulturális és fürdő szolgáltatásokra.
 

Hírek

Áfa kiutalás megbízható adózónak
Ha a vállalkozás megbízható adózónak minősül, akkor 30 napon belül utalják ki az áfát. Azt a feltételt, hogy a áfa-tartalmú számláit nem fizette ki, nem kell figyelembe vennie. (2017-ben még 45 napos kiutalási határidő volt érvényben.)

Turizmusfejlesztési hozzájárulás
Az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (együtt: kedvezményes szolgáltatások) áfa-kulcsa 5%-ra csökkent. Ennek ellentételezésére született a turizmusfejlesztési hozzájárulás, mely az előbb említett kedvezményes szolgáltatások árbevételének 4%-át teszi ki.

Számlázó programok felülvizsgálata
Győződjenek meg arról, hogy a jelenleg használt számlázó program eleget tud-e tenni az adótörvények idei módosítása miatt előírt 100 ezer Ft áfa-tartalmat elérő számlák elektronikus adatszolgáltatásának. (Minden olyan számlára vonatkozik ez az adatszolgáltatás, aminek a nettó összege eléri a 370 ezer Ft-ot és 27% áfa kerül felszámításra.) E mellett vizsgálják meg az on-line számlázásra való áttérést, mely biztonságosabb, naprakészebb megoldást jelent.

Szja-bevallás 2018-ban
A munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását. A munkáltatóknak, kifizetőknek 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az M30-as számú jövedelemigazolást és ezzel együtt az éves járulékigazolást. Magánszemély két módon tehet eleget adóbevallási kötelezettségének: • Bevallási tervezettel. • Önadózás keretében, a 17SZJA bevallási nyomtatvány kitöltésével.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefon: 72/310-842, 333-281
  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között