A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Vasárnapi munkavégzés tilalma

2015-01-08

Minden kiskereskedelmi üzlet esetében az üzlet naponta 6 óra és 22 óra között tarthat nyitva, de vasárnap, valamint munkaszüneti napokon zárva kell tartania. Ettől eltérően – a kereskedelmi hatósághoz történő előzetes bejelentés esetén – advent vasárnaponként és az év egy vasárnapján 6 és 22 óra között nyitva tarthat. Ezen kívül december 24-én és 31-én 6 és 12 óra között, bejelentés nélkül tarthat nyitva.


A kizárólag pékárut és tejterméket árusító üzlet munkanapokon és szombaton 5 és 22 óra között, vasárnap és munkaszüneti napokon 5 és 12 óra között értékesíthet. A virágboltok, az újságosok vasárnap és munkaszüneti napokon szintén 5 és 12 óra között tarthatnak nyitva.
 

Tilalmi időszakban is nyitva lehet az az üzlet, amelynek árusító tere nem haladja meg a 200 m2-t és a tilalmi időszakban kizárólag a tevékenységet végző egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság legalább 20%-kal rendelkező természetes személy tagja, vagy az előbbiek segítő családtagja (a Ptk. szerinti közeli hozzátartozója) folytatja a kereskedelmi tevékenységet. (Még vitatott, hogy a családtag milyen formában folytathatja a kereskedelmi tevékenységet, már csak azért is, mert a segítő családtag fogalmát a tb-törvények nem ismerik.)
 

A törvény hatálya nem terjed ki a gyógyszertárakra, a közforgalmi közlekedés helyszíneire, a piaci, vásári kereskedelemre, az üzemanyag kutakra, a turisztikai, szálláshely szolgáltatásra, a vendéglátásra, a kulturális és fürdő szolgáltatásokra.
 

Hírek

Kifizetők által fizetett biztosítások adóterhe 2019-től
2019-től nem minősül egyes meghatározott juttatásnak a kifizető által magányszemély javára kötött biztosítás összege, hanem úgy kell tekinteni, mintha a biztosított jövedelmet szerezne.

Béren kívüli juttatások jelentős szűkülése 2019-től
A 2019-től a megszűnt juttatások esetén azok nyújtása munkaviszonyból, személyes közreműködésből származó jövedelemnek minősülnek és a juttatás összegét a bérhez, jövedelemhez hozzá kell adni és ezzel együtt kell személyi jövedelemadót, egyéni járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni.

Nyugdíjas személy fogalalkoztatása 2019-től
2019-től a saját jogú nyugdíjas (korhatárt elérő és a „40” éves nők) munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén nem kell vonni a magánszemély jövedelméből a 10%-os nyugdíj- és a 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot, csak a 15%-os személyi jövedelemadót. A munkáltatónak nem kell megfizetni erre a jövedelemre a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.

Osztalék adózása 2019
Jövő évtől a magánszemélynek a szociális hozzájárulási adót addig kell megfizetnie, amíg a tárgyévi jövedelme (éves számfejtett jövedelme és az osztalék együttesen) el nem éri a havi minimálbér, az egyéni és a társas vállalkozónál a garantált bérminimum összegének 24-szeresét, amit az adófizetés felső határának nevezünk. Tehát egy viszonylagos magas havi jövedelem esetén az osztalék típusú jövedelem csak egy részére vagy egyáltalán nem kell fizetni adót.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefon: 72/310-842, 333-281
  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között