A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

2013. augusztus 1-től adótörvényváltozások

2013-07-04

A vállalkozások év közben sem nyugodhatnak meg. A változásnál nincs állandóbb!


• 2013. augusztus 1-jétől az személyi jövedelemadón kívül 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli a kamatjövedelmeket. Az ehot a kifizető köteles levonni és azt közvetlenül befizetni a költségvetésbe. Amennyiben a kamatjövedelem juttatását megalapozó időszak a jogszabály életbelépése előtt kezdődik, de a jövedelem megszerzésének időpontja a 2013. augusztus 1-je utánra esik, akkor az ehot arányosítva kell kiszámítani.
• Szintén augusztus 1-jétől emelkedik a távközlési adó és a pénzügyi tranzakciós illeték mértéke. A távközlési adó mértéke magánszemély esetén 2 Ft, más esetében 3 Ft megkezdett percenként. Az sms-üzenetek esetén 2 Ft, illetve 3 Ft üzenetenként.
A pénzügyi tranzakciós illeték általános mértéke 3 ezrelék, a készpénzfelvételé pedig 6 ezrelék, de tételenként maximum 6 ezer Ft.
• Az illetéktörvényben bővítették a pénzintézetek által elengedett követelésekhez kapcsolódó illetékmentességet.
• A megtett úttal arányos, elektronikus útdíj bevezetésével a helyi iparűzési adóból levonható a megfizetett útdíj 7,5%-a.
 

Hírek

Kifizetők által fizetett biztosítások adóterhe 2019-től
2019-től nem minősül egyes meghatározott juttatásnak a kifizető által magányszemély javára kötött biztosítás összege, hanem úgy kell tekinteni, mintha a biztosított jövedelmet szerezne.

Béren kívüli juttatások jelentős szűkülése 2019-től
A 2019-től a megszűnt juttatások esetén azok nyújtása munkaviszonyból, személyes közreműködésből származó jövedelemnek minősülnek és a juttatás összegét a bérhez, jövedelemhez hozzá kell adni és ezzel együtt kell személyi jövedelemadót, egyéni járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni.

Nyugdíjas személy fogalalkoztatása 2019-től
2019-től a saját jogú nyugdíjas (korhatárt elérő és a „40” éves nők) munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén nem kell vonni a magánszemély jövedelméből a 10%-os nyugdíj- és a 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot, csak a 15%-os személyi jövedelemadót. A munkáltatónak nem kell megfizetni erre a jövedelemre a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.

Osztalék adózása 2019
Jövő évtől a magánszemélynek a szociális hozzájárulási adót addig kell megfizetnie, amíg a tárgyévi jövedelme (éves számfejtett jövedelme és az osztalék együttesen) el nem éri a havi minimálbér, az egyéni és a társas vállalkozónál a garantált bérminimum összegének 24-szeresét, amit az adófizetés felső határának nevezünk. Tehát egy viszonylagos magas havi jövedelem esetén az osztalék típusú jövedelem csak egy részére vagy egyáltalán nem kell fizetni adót.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefon: 72/310-842, 333-281
  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között