A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

Pénzforgalmi áfa bejelentkezés év végéig

2012-12-06

A 2013-as évtől lehetőség lesz pénzforgalmi szemléletű áfa-elszámolás alkalmazására. Ennek a lényege, hogy abban az adóidőszakban kell a felszámított áfát megfizetni és a levonható áfát érvényesíteni, amikor azok ellenértékei pénzügyileg realizálódnak.


Pénzforgalmi elszámolást választhat, azaz adóalany amely belföldön telepedett le és az ide vonatkozó törvény szerint a tárgyév első napján kisvállalkozásnak minősül. Ezen kívül az a vállalkozás választhatja, amelynek termékértékesítéséből, szolgáltatásnyújtásából származó bevétele sem a tárgyévet megelőző naptári évben, sem a tárgyévben várhatóan nem haladja meg a 125 millió Ft-ot. A választás naptári év végéig érvényes.

Az adóalany ilyen választását követően köteles a számláján feltüntetni a „pénzforgalmi elszámolás” kifejezést. Azon számlájára, melyen az előbbi szöveg nincs feltüntetve, nem alkalmazhatók a pénzügyi áfa-elszámolás szabályai.

A pénzforgalmi elszámolást alkalmazótól számlát befogadó általános feltételek szerinti adózó adólevonási jogát akkor gyakorolhatja, amikor az ellenérték megfizetésre kerül!

Hírek

Gyermeket nevelők adóvisszatérítése
Megjelent az 560/2021. (IX.30.) Kormányrendelet, a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről. A kedvezményt az veheti igénybe, aki családi kedvezményre jogosult. Fontos, hogy a szülők a gyermekkel egy lakcímen lakjanak. Kivétel azon elvált szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák, és ezért 50%-50%-ban kapják a családi pótlékot, és ezzel megegyező arányban kapják a családi adókedvezményt. Ebben az esetben ők is jogosultak adóvisszatérítésre. Ha a feltételnek mindkét szülő, élettársi kapcsolatban élő megfelel, akkor a visszatérítést mindketten igénybe vehetik.

Távértékesítés szabályai - OSS
A távértékesítésről akkor beszélünk, ha magyar adóalany más tagállamba értékesít, nem adóalanyoknak (magánszemély, alanyi adómentes vállalkozás, adóalanynak nem minősülő szervezet), vagy olyan vállalkozásnak, amely nem közli a közösségi adószámát. Az adóalany 10.000 eurós értékhatárig dönthet arról, hogy távértékesítést milyen módon kívánja számlázni. Lehetősége van, hogy az értékhatárig magyar áfával számlázzon, de azt is megteheti, hogy első értékesítéstől kezdődően már regisztrál a NAV OSS rendszerébe.

Távmunka átmeneti szabályai
A 2021. július 3-án életbe lépett 487/2021. Kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt a munkaadó és a munkavállaló közös megegyezéssel eltérhet a Munka törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó szabályaitól. Gyakorlatilag az átmeneti szabály legalizálni kívánja a „home office” munkavégzést, mely sok esetben azt jelenti, hogy munkavállaló a heti öt munkanapból csak egy-két napot tölt a munkahelyén. A távmunkavégzés eddigi szabályai csak az esetet fogadta el, ha a munkavégzés kizárólag a munkáltató telephelyétől elkülönült helyszínen történik.

NAV Online számla regisztráció
A NAV augusztus 26-án alapvetően megváltoztatta az Online Számla rendszer felületét. Az eddigi macerás regisztrációs kötelezettség megszűnik. Azon ügyvezető, aki eddig teljesítette a regisztrációs kötelezettségét, az a felületen csak „Bejelentkezés” gombbal tud továbblépni és az ügyfélkapuval tud bejelentkezni. Az újonnan alakult vállalkozások esetén sincs szükség regisztrációra, a vállalkozáshoz a NAV által rendelet ügyvezető, vagy meghatalmazott azonnal tud az Online Számla rendszerben technikai felhasználót létrehozni.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között