A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

KATA szabályai

2012-12-08

Adó alanya lehet az egyéni vállalkozó, az egyéni cég és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező bt., kkt. Ezt az adózást a bejelentkezést követő hónap első napjától lehet választani. Aki jövő január 1-jétől alkalmazni kívánja ezt az adózást, annak 2012. december 31-ig kell bejelentkeznie, de év közben is választható.


A bejelentésnek tartalmaznia kell legalább egy olyan személy adatait, aki személyes közreműködéssel vesz részt az adott vállalkozás működésében. Ez a személy a kisadózó. A személyes közreműködésre kötelezett tagot/tagokat kötelező bejelenteni.

A tételes adó mértéke főállású kisadózó esetén havi 50.000 Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó esetén havi 25.000 Ft, amit a tárgyhónapot követő hónap 12-ig kell befizetni. Törthónap esetén is az egész havi összeget kell megfizetni. Amennyiben a vállalkozás bevétele eléri a 6 millió forintot, akkor ezt be kell jelenteni az adóhatóságnak és a 6 millió feletti rész után - a tételes adó mellett - 40%-os adót kell fizetni Év közben be- és kijelentkezőknek a 6 millió határA vállalkozás és a kisadózó személyek után (akikre a tételes adózás bejelentésre került), a tételes adó a következő adókat és ezek bevallását, megfizetését váltja ki:
- az egyéni vállalkozó személyi jövedelemadója és vállalkozói osztalékalap utáni adója,
- a vállalkozás által fizetendő társasági adó,
- a magánszemély személyi jövedelemadója, az egyéni járulékai, a személyhez kötött egészségügyi hozzájárulás,
- a vállalkozás által fizetendő szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás, szakképzési hozzájárulás.
A vállalkozásban alkalmazott személyek esetén az eddigi megszokott adózás, ennek adminisztrációja változatlan formában megmarad.
értéket arányosan kell figyelembe venniük, úgyhogy minden hónap 500 ezer Ft bevételhatárt jelent.

 

Hírek

Gyermeket nevelők adóvisszatérítése
Megjelent az 560/2021. (IX.30.) Kormányrendelet, a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről. A kedvezményt az veheti igénybe, aki családi kedvezményre jogosult. Fontos, hogy a szülők a gyermekkel egy lakcímen lakjanak. Kivétel azon elvált szülők, akik közös gyermekeiket felváltva gondozzák, és ezért 50%-50%-ban kapják a családi pótlékot, és ezzel megegyező arányban kapják a családi adókedvezményt. Ebben az esetben ők is jogosultak adóvisszatérítésre. Ha a feltételnek mindkét szülő, élettársi kapcsolatban élő megfelel, akkor a visszatérítést mindketten igénybe vehetik.

Távértékesítés szabályai - OSS
A távértékesítésről akkor beszélünk, ha magyar adóalany más tagállamba értékesít, nem adóalanyoknak (magánszemély, alanyi adómentes vállalkozás, adóalanynak nem minősülő szervezet), vagy olyan vállalkozásnak, amely nem közli a közösségi adószámát. Az adóalany 10.000 eurós értékhatárig dönthet arról, hogy távértékesítést milyen módon kívánja számlázni. Lehetősége van, hogy az értékhatárig magyar áfával számlázzon, de azt is megteheti, hogy első értékesítéstől kezdődően már regisztrál a NAV OSS rendszerébe.

Távmunka átmeneti szabályai
A 2021. július 3-án életbe lépett 487/2021. Kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt a munkaadó és a munkavállaló közös megegyezéssel eltérhet a Munka törvénykönyve távmunkavégzésre vonatkozó szabályaitól. Gyakorlatilag az átmeneti szabály legalizálni kívánja a „home office” munkavégzést, mely sok esetben azt jelenti, hogy munkavállaló a heti öt munkanapból csak egy-két napot tölt a munkahelyén. A távmunkavégzés eddigi szabályai csak az esetet fogadta el, ha a munkavégzés kizárólag a munkáltató telephelyétől elkülönült helyszínen történik.

NAV Online számla regisztráció
A NAV augusztus 26-án alapvetően megváltoztatta az Online Számla rendszer felületét. Az eddigi macerás regisztrációs kötelezettség megszűnik. Azon ügyvezető, aki eddig teljesítette a regisztrációs kötelezettségét, az a felületen csak „Bejelentkezés” gombbal tud továbblépni és az ügyfélkapuval tud bejelentkezni. Az újonnan alakult vállalkozások esetén sincs szükség regisztrációra, a vállalkozáshoz a NAV által rendelet ügyvezető, vagy meghatalmazott azonnal tud az Online Számla rendszerben technikai felhasználót létrehozni.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között