A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

KATA szabályai

2012-12-08

Adó alanya lehet az egyéni vállalkozó, az egyéni cég és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező bt., kkt. Ezt az adózást a bejelentkezést követő hónap első napjától lehet választani. Aki jövő január 1-jétől alkalmazni kívánja ezt az adózást, annak 2012. december 31-ig kell bejelentkeznie, de év közben is választható.


A bejelentésnek tartalmaznia kell legalább egy olyan személy adatait, aki személyes közreműködéssel vesz részt az adott vállalkozás működésében. Ez a személy a kisadózó. A személyes közreműködésre kötelezett tagot/tagokat kötelező bejelenteni.

A tételes adó mértéke főállású kisadózó esetén havi 50.000 Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó esetén havi 25.000 Ft, amit a tárgyhónapot követő hónap 12-ig kell befizetni. Törthónap esetén is az egész havi összeget kell megfizetni. Amennyiben a vállalkozás bevétele eléri a 6 millió forintot, akkor ezt be kell jelenteni az adóhatóságnak és a 6 millió feletti rész után - a tételes adó mellett - 40%-os adót kell fizetni Év közben be- és kijelentkezőknek a 6 millió határA vállalkozás és a kisadózó személyek után (akikre a tételes adózás bejelentésre került), a tételes adó a következő adókat és ezek bevallását, megfizetését váltja ki:
- az egyéni vállalkozó személyi jövedelemadója és vállalkozói osztalékalap utáni adója,
- a vállalkozás által fizetendő társasági adó,
- a magánszemély személyi jövedelemadója, az egyéni járulékai, a személyhez kötött egészségügyi hozzájárulás,
- a vállalkozás által fizetendő szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás, szakképzési hozzájárulás.
A vállalkozásban alkalmazott személyek esetén az eddigi megszokott adózás, ennek adminisztrációja változatlan formában megmarad.
értéket arányosan kell figyelembe venniük, úgyhogy minden hónap 500 ezer Ft bevételhatárt jelent.

 

Hírek

Kifizetők által fizetett biztosítások adóterhe 2019-től
2019-től nem minősül egyes meghatározott juttatásnak a kifizető által magányszemély javára kötött biztosítás összege, hanem úgy kell tekinteni, mintha a biztosított jövedelmet szerezne.

Béren kívüli juttatások jelentős szűkülése 2019-től
A 2019-től a megszűnt juttatások esetén azok nyújtása munkaviszonyból, személyes közreműködésből származó jövedelemnek minősülnek és a juttatás összegét a bérhez, jövedelemhez hozzá kell adni és ezzel együtt kell személyi jövedelemadót, egyéni járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni.

Nyugdíjas személy fogalalkoztatása 2019-től
2019-től a saját jogú nyugdíjas (korhatárt elérő és a „40” éves nők) munkaviszonyban történő foglalkoztatása esetén nem kell vonni a magánszemély jövedelméből a 10%-os nyugdíj- és a 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulékot, csak a 15%-os személyi jövedelemadót. A munkáltatónak nem kell megfizetni erre a jövedelemre a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást.

Osztalék adózása 2019
Jövő évtől a magánszemélynek a szociális hozzájárulási adót addig kell megfizetnie, amíg a tárgyévi jövedelme (éves számfejtett jövedelme és az osztalék együttesen) el nem éri a havi minimálbér, az egyéni és a társas vállalkozónál a garantált bérminimum összegének 24-szeresét, amit az adófizetés felső határának nevezünk. Tehát egy viszonylagos magas havi jövedelem esetén az osztalék típusú jövedelem csak egy részére vagy egyáltalán nem kell fizetni adót.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefon: 72/310-842, 333-281
  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között