A partnereink sikere, a mi sikerünk!

Hírek

KATA szabályai

2012-12-08

Adó alanya lehet az egyéni vállalkozó, az egyéni cég és a kizárólag magánszemély taggal rendelkező bt., kkt. Ezt az adózást a bejelentkezést követő hónap első napjától lehet választani. Aki jövő január 1-jétől alkalmazni kívánja ezt az adózást, annak 2012. december 31-ig kell bejelentkeznie, de év közben is választható.


A bejelentésnek tartalmaznia kell legalább egy olyan személy adatait, aki személyes közreműködéssel vesz részt az adott vállalkozás működésében. Ez a személy a kisadózó. A személyes közreműködésre kötelezett tagot/tagokat kötelező bejelenteni.

A tételes adó mértéke főállású kisadózó esetén havi 50.000 Ft, míg a főállásúnak nem minősülő kisadózó esetén havi 25.000 Ft, amit a tárgyhónapot követő hónap 12-ig kell befizetni. Törthónap esetén is az egész havi összeget kell megfizetni. Amennyiben a vállalkozás bevétele eléri a 6 millió forintot, akkor ezt be kell jelenteni az adóhatóságnak és a 6 millió feletti rész után - a tételes adó mellett - 40%-os adót kell fizetni Év közben be- és kijelentkezőknek a 6 millió határA vállalkozás és a kisadózó személyek után (akikre a tételes adózás bejelentésre került), a tételes adó a következő adókat és ezek bevallását, megfizetését váltja ki:
- az egyéni vállalkozó személyi jövedelemadója és vállalkozói osztalékalap utáni adója,
- a vállalkozás által fizetendő társasági adó,
- a magánszemély személyi jövedelemadója, az egyéni járulékai, a személyhez kötött egészségügyi hozzájárulás,
- a vállalkozás által fizetendő szociális hozzájárulási adó, egészségügyi hozzájárulás, szakképzési hozzájárulás.
A vállalkozásban alkalmazott személyek esetén az eddigi megszokott adózás, ennek adminisztrációja változatlan formában megmarad.
értéket arányosan kell figyelembe venniük, úgyhogy minden hónap 500 ezer Ft bevételhatárt jelent.

 

Hírek

Áfa kiutalás megbízható adózónak
Ha a vállalkozás megbízható adózónak minősül, akkor 30 napon belül utalják ki az áfát. Azt a feltételt, hogy a áfa-tartalmú számláit nem fizette ki, nem kell figyelembe vennie. (2017-ben még 45 napos kiutalási határidő volt érvényben.)

Turizmusfejlesztési hozzájárulás
Az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (együtt: kedvezményes szolgáltatások) áfa-kulcsa 5%-ra csökkent. Ennek ellentételezésére született a turizmusfejlesztési hozzájárulás, mely az előbb említett kedvezményes szolgáltatások árbevételének 4%-át teszi ki.

Számlázó programok felülvizsgálata
Győződjenek meg arról, hogy a jelenleg használt számlázó program eleget tud-e tenni az adótörvények idei módosítása miatt előírt 100 ezer Ft áfa-tartalmat elérő számlák elektronikus adatszolgáltatásának. (Minden olyan számlára vonatkozik ez az adatszolgáltatás, aminek a nettó összege eléri a 370 ezer Ft-ot és 27% áfa kerül felszámításra.) E mellett vizsgálják meg az on-line számlázásra való áttérést, mely biztonságosabb, naprakészebb megoldást jelent.

Szja-bevallás 2018-ban
A munkáltató a 2017-es évre vonatkozóan már nem készítheti el a munkavállalók adóelszámolását. A munkáltatóknak, kifizetőknek 2018. január 31-éig át kell adniuk a magánszemélyek részére az M30-as számú jövedelemigazolást és ezzel együtt az éves járulékigazolást. Magánszemély két módon tehet eleget adóbevallási kötelezettségének: • Bevallási tervezettel. • Önadózás keretében, a 17SZJA bevallási nyomtatvány kitöltésével.

Ajánlatkérés

Válaszoljon a kérdésekre, hogy el tudjuk Önnek küldeni ajánlatunkat.


 Ajánlatkérés 

Elérhetőség

Pécs, Petőfi Sándor u. 29/1.


Központi elérhetőségek

  • Telefon: 72/310-842, 333-281
  • Telefax: 72/313-993
  • e-mail: larix@larixaudit.hu


Ügyfélfogadás:

  • Hétfő és szerda: 12-16 óra között
  • Többi munkanap: 8-12 óra között